Koskettavan koominen monologi kiusaamisesta

Miltä tuntuu kuvitella olevansa poika, joka ei koskaan saa tyttöystävää? Millaista on olla tyyppi, jolle kuka tahansa saa sanoa mitä tahansa, milloin tahansa, miten ja mistä syystä tahansa? Mitä on olla nörtti, jota muut katsovat alaspäin? Tämän tietää Henrik Ståhl (s. 1975), ruotsalainen näyttelijä, kirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen vuonna 1999 kirjoittama ja kantaesittämä monologi ”Henrik - en tönt” perustuu Ståhlin omakohtaisiin koulukiusaamiskokemuksiin. Henrikin koskettavan koominen tarina LUUSERI-HENKKA saa ensi-iltansa 29. syyskuuta Porin Teatterin Pienellä näyttämöllä.

Luuseri-Henkka kuvaa, millaista on olla silmätikku ja päähän potkittu. Mutta ennen kaikkea se käsittelee sitä vaikeaa tietä, minkä kiusattu joutuu kulkemaan saadakseen takaisin arvokkuutensa. Se on intensiivinen ja koskettava kertomus, joka puhuu nuorille heidän omalla kielellään. Henkan monologin esittää Peter-Sebastian Lehtonen, joka muistetaan vakuuttavasta roolityöstä änkyttävänä herttuana näytelmässä Kuninkaan puhe. Esityksen on ohjannut Peter-Sebastian itse, pukusuunnitelman on tehnyt Taru Liipola ja lavastussuunnittelusta vastaa Teemu Loikas.

Elämä ei aina ole herkkua luuserijengissä, kun koulun kauneimmat tytöt vain kävelevät ohi ja isot urheilijat jahtaavat pitkin koulun käytäviä. Henkka päättää kuitenkin sisuuntua ja näyttää kaikille, että luuserikin on kunnioituksen ja rakkauden arvoinen. Vaikka monologi käsittelee varsin vakavaa aihetta, se yhdistelee kerronnassaan osuvasti traagisia ja koomisia aineksia. Ja mikä parasta, tarina päättyy päähenkilönsä kannalta onnellisesti. Henkiset ruhjeet todellakin voivat parantua ja reikäisinkin itsetunto eheytyä.

Esitystä suositellaan yli 12 -vuotiaille.